3D tiskárna Prusa i3 Melzi pokračování

V minulém článku jsem popsal zprovoznění tiskárny s elektronikolu Melzi. Teď bych se chtěl podělit o pár postřehů s tiskárnou.

Motory otáčející se naopak

Na první věc jsme narazili hned po zapojení tiskárny. V programu Printrun po spojení tiskárny s pc se nejdříve musí najít konečné polohy serv. Proto po prvním spuštění se motory pohybují pouze na jednu stranu, směrem ke koncovému spínači. Je tedy třeba dát pozor, na kterou stranu se motory otáčí. Pokud se mechanismus pohybuje směrem od spínače do koncové polohy bez něj, je motor zapojen naopak. To se nám stalo v případě Z-osy. Tam jsou totiž dva motory. V návodu není psáno, který je který. Je tam jen jak je propojit. Pokud se tedy otáčí naopak, stačí je zapojit podle návodu, ale prohodit barvy. Pak už se motory otáčí na správnou stranu. Další problém byl s extruderem. Ten místo aby materiál nabíral, tak jej vyhazoval. Tady jsme narazili a zkoušeli různé kombinace drátů. Abych to nenatahoval. Originální zapojení vodičů bylo:

green, black, blue, red.

Pokud začnete studovat funkci krokových motorů, zjistíte že máte co dočinění se dvěma páry. Tedy začátek a konec dvou vinutí. Pár zjistíme tak, že multimetrem měříme odpor mezi vodiči. Pokud odpor naměříme, v mém případě cca 4 Ω (může to být i víc), máme pár. Pokud odpor nenaměříme, měříme různé cívky. Ať vás nenapínám, stačilo tedy prohodit jeden pár a motor se začal otáčet na správnou stranu.

black, green, blue, red.

To je kombinace, která nám fungovala. Prohodili jsme první pár. Když už začnete zkoušet, oddělejte si chladič s větráčkem na extruderu. Uvidíte, kam se ozubené kolečko otáčí. Na co je třeba dát pozor, trysku extruderu je třeba mít nahřátou na cca 180 °C a více, jinak se po stisknutí tlačítka extrude nic nestane.

Extruder

Další věcí, na kterou jsme narazili bylo, že materiál šel do trysky trochu bokem zasekával se. Proto kdy extruder vydává divné zvuky bude to pro to, že ozubené kolečko drhne o materiál. Já si myslím, že jsem na to přišel. Kvádr, ve kterém je tryska se šroubuje na dlouhý šroub vedoucí od motoru materiál. Tento šroub se musí dotáhnout až úplně dovnitř kvádru s tryskou a zajistit matkou. Protože nám materiál pravděpodobně na vnitřní závit trysky narážel. Také nám utíkal materiál kolem trysky a kolem matice nad kvádrem.

Nahřátá podložka

Pro lepší práci se používá vyhřívané podložka. My jsme nad ní chytili zrcadlo, protože sklo jsme v požadované velikosti neměli. Pouze je potřeba rozebrat takové zrcadlo, které sklo vůbec obsahuje. To jsme pak chytili sponkami k podložce. Někde jsem četl, už si nepamatuji kde, ale psali, že pro lepší přilnavost základu k podložce je lepší mít desku potřenou plastem rozpuštěným v acetonu. Funguje to, na zrcadle vytvoříte tenký film, ke kterému může spodní část výrobku přilnout.

Závěrem

Zatím jsme na začátku a v tisku samotném zatím postupujeme jen malými krůčky. Ještě musíme na spoustu věcí přijít. Možná tu pro některé v těchto dvou článcích objevuji ameriku, ale nikde jsem pořádně nenašel odpovědi na tyto věci. S Melzi má problém hodně lidí, ale nikdo pořádně nepíše jak je vyřešil. Doufám tak, že návod někomu pomůže a nebude muset trávit několik dní prací na podružnostech a může věnovat energii samotnému tisku. Nepochopte mě špatně. Hrozně mě stavba bavila. Naučil jsem se zase hromadu věcí. Kdyby něco, podělte se v diskuzi o další poznatky. Hodně štěstí s tiskem.

Napsat komentář